fredag 27 juli 2007

...and we're back!

Hemma igen. Semestern var visst inte längre den här gången. Vi har haft det helt tokigt bra i allafall. Så när vår vardag blir för trist så får vi väl surfa in hit och drömma oss tillbaka en aning.

En summering av de sista dagarna kommer här...

Högholmen - Mem
De två första bilderna visar hur härligt vi hade det sista natten i skärgården!



Sista dagen i skärgården gick vi upp allra tidigast. Vi hade blivit varnade (läs skrämda) av släktingar om ett analkande oväder. Massa regn och storm. Så vi bestämde att det var bäst att ta oss hela vägen in i kanalen där vi tyckte att det borde vara aningen lugnare.


Vägen ut från nattens pärla till hamn var kantad med diverse sten, både över och under ytan. Så vi roade oss med att använda vår hemmagjorda plotter (gps puck + laptop = sant). Funkade finfint och Anna var inte lika orolig som hon brukade (konstigt). Så nu tror Johan att det kan bli ett plotterköp till nästa år...


Vi använde SeaClear som navigationsprogram. Sjökorten där är rasterbaserade så de blir ju inte så detaljrika som om man använder en del andra program. Men å andra sidan så tyckte åtminstone Anna att de var lättare att hänga med på. Man känner ju liksom igen sig när det ser ut som vanliga sjökort.


På vägen tillbaka passerade vi en död ö med mängder av fåglar på. Anna har för sig att hon någonstans har hört att skarvar (en fågel) håller på att ta över skärgården. Men hon är inte säker på om det stämmer...någon som vet?


När vi kom in i Slätbaken (viken in till Mem) så hade vi schysst ostlig vind. Vi körde plattläns bra länge, satt i t-tröja och tyckte att den där stormen...den kan ju knappast vara på väg, för det blåser ju inte så mycket. Ända till vi rev seglen strax innan slussen. Då märkte vi att det blåste bra mycket. Kan det varit därför som det gick i 7 knop ???


Mem - Söderköping
I Mem fick vi förstärkning av besättningen i form av L, A, E och O. Lite crazy och väääldigt intensivt att ha barn ombord. Men det funkade. Även om E's armar är längre än vad han vet om...


Såklart så regnade det härligt när vi åkte in till Söderköping. Men det slutade lagom till att vi fått en plats att förtöja vid.


Annas mamma A anslöt på kvällen och vi besökte en schysst restaurang (La Uva).


Till E's stooora glädje (efter en ganska stor portion tjat) så spelade vi spel...två gånger under tiden han var på båten!

Den natten sov vi sju (SJU!!!) personer i båten...galet! Inte illa för en 26-fotare.

Söderköping - Norsholm
Kom iväg (sent som vanligt) men inte på något sett ensamma. Vi som på utvägen slussade själva i nästan varenda sluss fick nu knö med andra båtar överallt.


Hann till Norsholm innan klockan blev för mycket och broar och slussar stänger för dagen. Åt middag på en trevlig restaurang precis brevid vandrarhemmet.

Träffade på en klubbkamratsbåt som ägs av M & P. Trevliga prickas som bjöd på vin och popcorn. Hade nästan glömt att poppisar kan vara så gott!!!

Norsholm - Ljungsbro
Hade av M & P fått reda på att det gäller att vara lite kanalsmart (funkar det att översätta gatsmart?) för att vara med i kampen om vem som kommer iväg i första slusstillfället. Så vi var uppe tidigt och stod standby...så fort en annan båt började röra sig så kastade vi loss och slängde oss in i den stenhårda matchen.


Tuffast var nog matchen i Berg. Då försökte en holländare tränga sig i kön (för köa är ju något av det heligaste vi har i Sverige å jävlar om någon rubbar på den ordningen) före en motorbåtsägare. Det var nästan så jag trodde att motorbåtsägaren skulle hoppa upp på holländarens båt och börja slåss. Men holländare verkar vara ett ganska fredligt folkslag så han backade sin båt. Vilken tur för världsfreden...

För att spä på glädjen med att slussa så tyckte Anna att det var ett bra tillfälle att få feber och ont i halsen. Så hon låg mest i förpiken och hade feberdrömmar. Vilken tur att vi hade A ombord som "glatt" hoppade iland vid varje sluss och skötte sig allmänt exemplariskt. (Hon har nu i efterhand erkänt att hon fått träningsvärk...)

Ljungsbro - Motala - Vadstena
I Motala lämnade vi av A som tog tåget hemåt. Vi lyckades också övertala våra fantastiska vänner C & J att komma dit i bil för att lämna av J (som skulle hjälpa Johan att ta hem båten) och ta hem Anna till sin riktiga säng.

När J kommit till sin rätta på båten och sett till så Johan tankat henne ordentligt så kastade de loss och tuffade mot mer sydliga breddgrader. Efter en stund i vacker solnedgång och en liten regnskur kom de ut på mer skvalpigt vatten. Hastigheten sjönk drastiskt och tröttheten satte in. Det beslutades att de skulle gå in till Vadstena. På väg in till hamnen letade de i mörkret efter en fyr...som visade sig vara släckt. Tur att de hade den hemmagjorda plottern!

Efter den nattens skönhetssömn så visade alla väderprognoser på mer hård vind. Inte på något sätt optimalt för vår båts inte så starka motor. Så Johan beslutade att lämna Cessi i hamnen å lifta hem med välvilliga morföräldrar som precis avslutat 5-dagars.


Efter en del studerande av alla bilder vi tagit under semestern...så har vi kommit fram till att denna är vinnare i alla kategorier!

//Anna

4 kommentarer:

Johan sa...

Tycker det är väldigt lite kommentarer.....

Unknown sa...

Hej!

Jättebra blogg ni har. Köpte själv min första segelbåt 2007 och när jag kollar igenom er blogg så längtar jag ännu mer till sjösättningen i år.

Tycker att toaskylten skulle passa utmärkt på bloggen: http://arga-lappen.blogspot.com/
:-)
/Mats

Anonym sa...

Tack för eran besök på la Uva
Vi ses igen
Fernando

zmira sa...

Hej!
Hej! Fin blogg ni har.
Det som är extra kul är att vi själva är med på en av bilderna.
Vi ligger bakom er båt med snipan på bilden i slussen.

Titta gärna in på min blogg.
www.batliv.bloggplatsen.se

Hälsn / Anders