lördag 5 maj 2007

Jungfruturen

Lördag morgon, klockan är 06.30 och vi är änsålänge ganska ensamma på båtuppläggningsplatsen. Om bara en liten stund ska vår pärla i vattnet. Kan väl inte annat än erkänna att det känns lite pirrigt. Fast får vi säga det själva så är vi oväntat samlande (om man jämför med tidigare båtiläggare som vi studerat noga!)


Efter att vi sparkat igång kranföraren (som nog inte riktigt förstod vår nybörjar-entusiasm) så lyftes vår Cessie i med säker hand. Gick verkligen hur bra som helst!



Dagen fortsatte med sol och lätta vindar. Vi fortsatte med påriggning. Våra underbara säljare M&K (båtens förra ägare) hjälpte oss med allt från att hissa masten i mastkranen till att spänna alla vant och stag till perfektionism!


Till slut kom då stunden då vi skulle ge oss iväg från iläggningsplatsen till vår hamn. Det började inte alltför proffsigt då Anna backade raktpå inte mindre än två bojer, men det var ingen fara på taket. Vi missade några stilpoäng bara och det får vi väl leva med. M&K vinkade av oss från vågbrytarens yttersta spets. Vi puttrade på för motor en bit ut till vi trodde att de varken kunde se oss allt för bra eller höra våra bekymmer över hur vi på proffsigast sätt skulle sätta segel.


Vi fick upp storen och efter vissa bekymmer med att få fart i Cessi (vi fuskade igång henne med lite motor) så tyckte vi själva att vi var fantastisk duktiga. Helt själva på stora Vättern med bara segel som drivmedel! Efter en stund började Johan klaga på att han tyckte att det gick lite långsamt. Anna, som är lite harig av sig (hon fick senare på kvällen lära sig att man istället kan kalla det kunnig) tyckte det räckte att mesa på i löjliga 3-4 knop. Efter lång övertalning så hissade vi till slut ett försegel (focken...det minsta förseglet). Gick bra även detta. Farten ökade till 5-6 knop (vi maxade 7 i några byar!!!).


Efter nån timme började vinden dö ut och vi var ganska trötta efter en lång dag. Så vi startade motorn och gick den sista biten till hamn för den. Känndes som ett litet nederlag...men vi har väl fler tillfällen vi kan impa vid. Dessutom var det nästan inga båtar eller människor i hamnen när vi kom in. Angöringen behöver vi kanske öva lite mer på men den får godkänt.

//Anna

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt, nu blir jag sugen på att segla storbåt!